Wat ‘n boer niet kent, dat probeert ie gewoon: Wilmersburger plantaardige (nep)kaas

Vorige week beloofde ik op Facebook dat ik vanaf dat moment elke vrijdag een nieuwe foodreview zou publiceren. Natuurlijk liep dat net eeven anders dan gepland, want ik was vrij van school. Normaal gesproken publiceer ik mijn vrijdag-post tijdens de handvaardigheidsles, maar doordat ik deze les dus niet had, vergat ik de hele vrijdagpost.

Gelukkig duurt vrijdag nog anderhalf uur en daarom alsnog de nieuwe ‘Wat ‘n boer niet kent, dat probeert ie gewoon.’ Met deze week: Wilmersburger plantaardige ‘kaas’.


Wat is het?

Wilmersburger Scheiben Classic is een veganistisch (dus geheel zonder dierlijke ingrediënten) broodbeleg dat voornamelijk gemaakt is van plantaardige olie. Het is bedoeld als een plantaardige vervanger van kaas.


Waar te koop?
Ik kocht deze Wilmersburger ‘nepkaas’ bij de Jumbo voor €2,99/150 gram


Wat zit erin?
water, kokosolie (22%), gemodificeerd zetmeel, zetmeel, zeezout, aroma, zuurteregelaar: citroenzuur, conserveermiddel: sorbinezuur, kleurstof: beta-caroteen


Eerste indruk

Wanneer je dit pakje op de ontbijttafel legt is er volgens mij niemand die zal vermoeden dat dit geen echte kaas is. De kleur, de verpakking, de typische ‘kaasgaten’.. Het lijkt verbazingwekkend echt!
Als ik de verpakking open en eraan ruik (ik ruik nieuw eten altijd) komt me een enorm vieze, zure geur tegemoet.
Het valt me ook op dat deze ‘kaas’ meer op de Duitse kaasvarianten lijkt. Misschien doordat dit ook duur een Duits bedrijf wordt geproduceerd? Het is wat dikker en taaier dan onze Hollandse kaas, die in mijn optiek meer ‘flubberig’ is.

En.. En.. En..? Hoe smaakt het?
Ik besluit eerst een los plakje te proeven, zodat ik goed kan beleven hoe de ‘kaas’ daadwerkelijk smaakt.
De textuur is verbazingwekkend hetzelfde! Het is bijna echte kaas. Qua smaak vind ik het wel iets minder smaakvol dan echte jonge kaas. Wel proef ik wat zoutigs. Het is zeker niet vies en het komt enorm goed in de buurt van het echte werk.
Vervolgens beleg ik twee rijstwafels met de Wilmersburger. Zo eet ik echte kaas namelijk ook altijd.
Op mijn rijstwafels vind ik de kaas alsnog vrij smaakloos, maar door de textuur en het zout heb ik wel het idee alsof ik een rijstwafel met kaas eet. Het is lastig uitleggen, maar ik begrijp best dat je hier na een tijdje goed aan kunt wennen als kaasvervanger en ik snap ook heel goed dat vegans enorm enthousiast zijn over dit product.

Toen kreeg ik een idee..

Als veganist zul je iets als Wilmersburger ook op je tosti moeten eten. Maar hoe smelt deze kaas? Smelt het überhaupt? Is het dan nog te eten? Ook die vragen wilde ik beantwoorden.
Er was één klein probleempje: ik heb geen tostiapparaat (ja echt, die mensen bestaan!). Dus besloot ik met mijn briljante brein [/sarcasm] een plakje Wilmersburger in een koekenpan te leggen.

Het smolt zowaar als echte kaas, maar het stolde niet zoals echte kaas doet wanneer je de hittebron er weer onder vandaan haalt.
Qua smaakbeleving leek het enorm op een romige en smaakvolle kaassaus. (Nu zat er opeens wel heel veel smaak aan..) De ‘saus’ was iets te plakkerig, maar ik denk dat je er met de toevoeging van wat water of plantaardige kookroom, een heerlijke veganistische kaassaus van kunt maken.

En? Lekker of niet te vreten?
Deze ‘kaas’ is iets minder smaakvol, maar zeker lekker. Ik snap best dat dit je hang naar kaas kan doen verdwijnen wanneer je veganistisch wilt gaan eten. Helemaal goedgekeurd dus. 🙂

 

Heb jij wel eens plantaardige kaas gegeten? Wat vond jij ervan?

 

xX Eev

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge