Tegen racisme, maar voor corona?


Hallo mevrouw Halsema, 

Normaliter zou ik een brief beginnen met ‘geachte’ of ‘beste’, maar in deze situatie vind ik u verre van best. Daarom houd ik het maar even bij ‘hallo’. 

Met enorme verbazing aanschouwde ik gisteren het schouwspel op de Dam, waar duizenden mensen protesteerden tegen politiegeweld en racisme. Op zich een goed initiatief, want natuurlijk zijn politiegeweld en racisme niet goed te praten en moeten wij daar als maatschappij een stokje voor steken.

 Ook ik had wel willen protesteren op de Dam omdat ik net als u het recht tot demonstratie een groot en belangrijk goed vind en ook ik tegen politiegeweld en racisme ben. Toch stond ik daar niet. 
Naast het feit dat ik er voor moest zorgen dat de ernstig meervoudig beperkte bewoners van mijn werk uit bed konden komen en zij hun dag in deze bizarre tijd zo prettig mogelijk in konden vullen, was ik ook niet op de Dam omdat ik vind dat wij op dit moment samen iets belangrijkers te doen hebben dan protesteren. We moeten namelijk samen opstaan tegen corona en in dit geval betekent ‘samen’ voornamelijk ‘alleen’. 

Al twee maanden wordt ons continu op het hart gedrukt om zoveel mogelijk contacten te vermijden. Contactberoepen waren een tijdlang niet toegestaan en ook de horeca en sportscholen moesten dicht. De fervente festivalgangers hebben dit jaar weinig meer om naar uit te kijken en alle artistiekelingen onder ons zijn een behoorlijke tijd niet zeker van hun inkomen. Bewoners van verzorgingstehuizen en instellingen vereenzamen nog meer dan ze al deden en rouwen en trouwen moest op een bijna onmenselijke manier. Toch accepteerden wij dat met zijn allen, want de volksgezondheid is een groot en belangrijk goed. 

Het ziekenhuispersoneel draait nog steeds overuren en samen doen we er alles aan om aan de richtlijnen van het RIVM te voldoen. Als volk accepteren we de restricties die ons zowel landelijk als regionaal worden opgelegd en elke versoepeling voelt voor ons als een mooie beloning voor goed gedrag. 

Onze Minister-President zei heel duidelijk dat we keer op keer moeten bekijken of het verstandig is om de teugels iets te laten vieren en ook regionaal gezien wordt er goed gehandhaafd. Als het stadsstrand om de hoek te druk dreigt te worden met recreanten, dan wordt het afgesloten op last van de burgemeester en bij de kapper en in de horeca wordt zelfs op afspraak en reservering gewerkt zodat het nooit te druk wordt.

Daardoor ben ik, net als menigeen juist zo verbaasd over uw beslissing om het Damprotest te accepteren. Wanneer ik lees hoe uw partij het coronavirus in wil dammen, dan wordt deze verbazing alleen maar groter en begrijp ik steeds minder dat u niet bent opgestaan tegen corona. Het is misschien niet netjes om te zeggen maar eigenlijk stak u gewoon een enorme middelvinger op naar ons allemaal. Door uw beslissing om het Damprotest toe te staan, toont u zich weinig solidair ten aanzien van uw partijgenoten, medebestuurders en de gewone burger. 

Ik begrijp best dat de hoge opkomst van het protest u ook enigszins overweldigd heeft, maar toch ben ik van mening dat u op voorhand de Dam al af had moeten sluiten. U wist dat er een protest aan zat te komen en ondanks dat de grote opkomst u dan misschien heeft verrast: het samenscholen in zulke grote getale is toch niet toegestaan in deze tijd? Daarom was de dodenherdenking dit jaar zo sober en daarom vierden we geen traditionele Koningsdag..

‘Zorg goed voor elkaar’ schreef uw voorganger in zijn afscheidsbrief aan alle Amsterdammers en dat gold ook voor u. Wij Nederlanders doen dat extra goed in deze tijd, ondanks dat dat voor ons soms afstand houden betekent.. In uw functie betekent het echter soms ook het opleggen van restricties.. 

Om het kort en krachtig te houden: ‘U was een beetje dom.’ Naast het feit dat u door het toestaan van het protest een dikke middelvinger opstak naar ons allemaal, heeft uw actie er ook voor gezorgd dat onze Minister-President de teugels waarschijnlijk weer iets strakker aantrekt en dat menig Nederlander zich in de steek gelaten en oneerlijk behandeld voelt.. Dan zal ik over de gevaren ten aanzien van de algehele volksgezondheid en alle onterecht opgelegde boetes voor samenscholing wel zwijgen.. 

Ik vind dat u een behoorlijk onverantwoorde beslissing hebt gemaakt en daarom zou ik voor willen stellen dat u uw burgemeesterschap in quarantaine plaatst. Wat hebben wij aan de belangrijkste burgemeester in ons land als die lak heeft aan ons als burgers? Wat hebben wij aan u als de volksgezondheid u opeens nog maar weinig kan schelen omdat u een protest tegen racisme belangrijker vind? U bent dan misschien tegen racisme, maar schijnbaar voor corona..
 
Groet, 

Evelien 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge