Verder kijken dan je bankrekening: waarom vrijwilligerswerk zo waardevol is

Een tijdje geleden stond ik op de bus te wachten nadat ik had meegeholpen bij Dreamnight at the zoo in Wildlands Adventure Zoo Emmen. Dit was een avond waarop Wildlands speciaal geopend was voor chronisch zieke en gehandicapte kinderen en hun families. Mijn taak, het binnenlaten en wegwijs maken van alle externe bedrijven die ook vrijwillig aan deze avond meewerkten, zat er al vrij snel op, waardoor ik op tijd weer richting huis kon.

Bij de bushalte stond een meisje dat zich afvroeg wat al dat gedoe was en opmerkte dat ze het vervelend had gevonden dat een stukje van ‘haar weg’ was geblokkeerd.
Ik vertelde haar over Dreamnight en vertelde dat iedereen zich belangenloos aan het inzetten was. “Vrijwilligerswerk? Da’s nou niks voor mij.” zei ze stellig. “Ik steek alleen mijn handen uit de mouwen wanneer het me wat oplevert.”

Ik glimlachte naar haar: “Het levert je juist zoveel op! Je moet alleen verder durven kijken dan je bankrekening.”

Niet begrijpend keek ze me aan; waarop ik een aantal punten opsomde die vrijwilligerswerk volgens mij zo waardevol maken.
Na mijn korte betoog begonnen de ogen van het meisje te glinsteren. “Wat mooi! Zo heb ik het inderdaad nog nooit bekeken! Misschien is vrijwilligerswerk dan toch wel iets voor mij..”

Voor iedereen
Doordat ik die avond het meisje aan het denken zette en ik van mening ben dat vrijwilligerswerk voor iedereen is, besloot ik dit artikel te schrijven. Vrijwilligers zijn niet alleen van levensbelang voor onze maatschappij, het doen van vrijwilligerswerk is ook nog eens ontzettend leuk!
Naast Dreamnight, dat slechts eens per jaar plaatsvind, doe ik nog meer vrijwilligerswerk. Zo kook ik wekelijks voor een groep mensen met een verstandelijke beperking, fotografeer ik zo af en toe vrijwillig op evenementen en bezoek ik sporadisch Marije (een gefingeerde naam), waarvan ik maatje ben.

Vrijwilligerswerk levert me dan financieel gezien niets op, maar ik vind het wel degelijk enorm waardevol! En wel hierom..

Je doet iets nuttigs met je vrije tijd
Hoeveel uur per week breng jij door terwijl jij je eigenlijk rot verveeld? Waarop je uit pure ellende maar een serie op Netflix gaat kijken of een beetje door Facebook scrollt? Vrijwilligerswerk doen is je tijd echt nuttig besteden!

Je krijgt nieuwe, maar vooral echte sociale contacten
Door vrijwilligerswerk te doen, doe je vaak een enorm aantal sociale contacten op.
Nu hoor ik je denken: ‘Die heb ik genoeg’ maar hoeveel van deze sociale contacten heb je nu echt? Tegenwoordig speelt het grootste gedeelte van ons leven zich online af en hebben we nog maar weinig echt sociaal contact. Vrijwilligerswerk doe je altijd voor en met anderen. Social activity genoeg!

Je voelt je nuttig en betekent echt iets voor een ander
Ken je dat gevoel dat je krijgt wanneer je iets voor een ander doet? Dat fijne gevoel van waardering? Dat gevoel omdat de ander het fijn vind dat je er bent of hem/haar helpt?
Het is een gevoel waar we, als we de behoeftenpiramide van Maslow (halloo nuttige theorie uit mijn opleiding) moeten geloven, allemaal behoefte aan hebben. En het is een gevoel waardoor we een enorme bups aan endorfine (jeweetwel; dat gelukshormoon) aanmaken. Door vrijwilligerswerk te doen krijg je enorm veel waardering en maakt je lichaam enorm veel endorfine aan. Het maakt je dus enorm gelukkig!

Je leert nieuwe vaardigheden
Of je nu allochtonen ondersteunt bij het leren van de Nederlandse taal, helpt in de kantine van de plaatselijke voetbalclub of rondleidingen verzorgt bij het museum om de hoek, door vrijwilligerswerk te doen leer je altijd nieuwe competenties. Van iets kleins als het tappen van het beste biertje tot aan het plannen en organiseren van een groots evenement.

Je ontdekt wat je graag doet (of niet) en waar je kwaliteiten (en zwaktes) liggen.
Eigenlijk is vrijwilligerswerk een soort snuffelstage waarin je op je gemak kunt ontdekken wat je wel of niet ligt. Zo kwam ik er door vrijwilligerswerk bijvoorbeeld achter dat ik heel goed ben in het begeleiden van mensen, maar ik totaal niet geschikt ben om ook maar iets met hout te doen.

Je doet werkervaring op
Vrijwilligerswerk valt ook onder werkervaring en staat dus goed op je cv. Daarnaast kan ik me voorstellen dat wanneer jij vrijwilligerswerk hebt gedaan in de branche waarin je solliciteert, dit voor de werkgever een bevestiging is dat jouw hart daar echt ligt. Dan heb je zeker weten een streepje voor!

Zie je nu ook dat vrijwilligerswerk je enorm veel oplevert?! Als je maar verder durft te kijken dan je bankrekening..

 

Zou vrijwilligerswerk iets voor jou zijn of heb jij wel eens vrijwilligerswerk gedaan? Ik ben benieuwd!

 

 

xX Eev

1 thought on “Verder kijken dan je bankrekening: waarom vrijwilligerswerk zo waardevol is

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge