Acht vooroordelen over Drenthe

dolmen-725505_1920

Als Drents plattelandsmeisje kreeg ik wanneer ik me in de grote stad bevond, vaak de -in mijn ogen- vreemdste vragen over me heen. ‘Hebben jullie internet?’ of ‘Rijd jij dan ook op een tractor?’ Dus daarom vandaag: ‘De acht meest gehoorde vooroordelen over Drenthe’.


In Drenthe loopt iedereen op klompen.
In Drenthe zijn er inderdaad mensen die op klompen lopen, maar of dit meer/minder is dan in andere provincies weet ik niet. Maar zeker niet iedereen loopt er op klompen en geloof het of niet: in Drenthe zijn schoenenwinkels in overvloed.


In Drenthe rijdt iedereen op een tractor.

Hierop kan ik hetzelfde antwoord geven als op de vraag hierboven. Ja, een aantal mensen rijdt op trekkers (sorry, maar het woord ‘tractoren’ klinkt voor mij als Drent heel raar xD), maar ook dit geldt niet voor iedereen. Het gros van de bevolking heeft niet eens een tractorrijbewijs (ook ik niet).


Drenthe is een gat waarin nooit iets te beleven valt.

Oké, toegegeven, Drenthe is geen Amsterdam met honderden hippe clubs en coole discotheken. Maar in Drenthe is genoeg gezelligheid. De kroegen en discotheken die er zijn, zijn gezellig en als er echt niks te doen is bouwen we zelf wel een feestje in één van de vele keten.


In Drenthe is iedereen laagopgeleid.

Dit is niet geheel waar. Ook in Drenthe wonen genoeg slimme mensen. Het enige verschil is dat er in Drenthe weinig tot geen universiteiten zijn, waardoor de bollebozen wel genoodzaakt zijn naar andere provincies te verhuizen (en velen daar na hun studie blijven hangen).

sheep-1237925_1920

In Drenthe wonen alleen maar boeren.
In Drenthe staan veel boerderijen, maar ooit naar ‘Boer zoekt vrouw’ gekeken? De boeren komen niet alleen uit Drenthe. Daarnaast hebben we ook flats en rijtjeshuizen en afgezonderd van een hond of kat, zijn daar geen (boerderij)dieren te vinden.


Drenten zijn een stug volk.
Dit vooroordeel kan ik niet volledig beamen, noch ontkrachten. In Drenthe overheerst over het algemeen het motto ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’, en ik snap dat dit voor velen over kan komen als stug, maar ook in Drenthe staan veel mensen open voor nieuwe dingen!


In Drenthe wonen mensen in een hunebed.

Dat sommigen echt denken dat mensen in hunebedden wonen vind ik heel bijzonder. Een hunebed is van oorsprong een grafmonument uit de prehistorie. Op sommige foto’s bij dit bericht zijn hunebedden te zien.. Ik zou niet weten hoe mensen daarin zouden kunnen wonen..


In Drenthe lopen ze achter met alles.

Ik sta er keer op keer weer versteld van hoeveel mensen echt denken dat er in Drenthe geen riolen of verharde wegen zijn, of denken dat er geen internetverbinding is.. Hoe had ik anders dit verhaal moeten posten?

Geloof me: Drenthe is geen achterstandsgebied zoals veel mensen denken! Drenthe is gewoon biezunder!

Welke vooroordelen hebben mensen over jouw provincie? Let me know!

xX Eev

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge