Bijna elke familie heeft zijn eigen decembertradities; ook de mijne. Zo trekken wij bijvoorbeeld met Sinterklaas altijd lootjes en maken we persoonlijke surprises en gedichten. Kerst vieren we door gezellig samen te eten en meestal sluiten we de kerstdagen af met een gezelschapsspel. Met oud en nieuw zitten we gezellig samen te borrelen, kijken we naar het caridschieten en steken we vuurwerk af.
Al deze (misschien ietwat kneuterige) tradities tijdens de feestdagen.. Ik houd er zo van!
Een andere decembertraditie die ik heel leuk vind en die meestal gewoon gebeurt wanneer we daar tijd voor hebben, is het bakken van knieperties. Knieperties zijn zoete, dunne, harde wafeltjes die meestal rond de jaarwisseling worden gegeten in met name Noord-Nederland. De meeste mensen zullen de opgerolde versie wel kennen van de firma Vegter (de Vegters rolletjes).
Volgens de traditie hoor je de knieperties plat te eten in het oude jaar, omdat het oude jaar zich immers heeft ontvouwen en de opgerolde versie in het nieuwe jaar. Dit omdat het nieuwe jaar nog onbekend is. Zelf rol ik de knieperties niet op. Dit omdat het niet alleen veel tijd kost, maar vooral omdat ik mijn vingers niet wil verbranden (de knieperties moeten gerold worden wanneer ze nog zacht en dus heet zijn).
Het recept dat ik gebruik voor mijn inmiddels befaamde knieperties is een door mij iets aangepast recept van mijn oma.
Met haar bakten we vroeger de knieperties en dan mochten mijn broertje, zusje, neven en ik de deegballetjes draaien. Van het huidige recept kun je geen balletjes meer draaien, maar wanneer je dit toch zou willen zou je het water weg kunnen laten. De koekjes worden dan wel iets dikker.
Scroll snel verder voor het recept!
Ingrediënten (voor ± 90 knieperties):
- 250 gram boter
- 500 gram suiker
- 500 gram bloem
- 3/4 eieren
- Snuf zout
- 1 tl vanille-extract
- 150 ml water
Extra nodig:
- Kniepertiesijzer
- Pan
- 2 Theelepels
- Mes
- Spatel om te mengen
Hoe je het doet:
- Zet het kniepertiesijzer vast aan, zodat deze warm kan worden. Wel zo makkelijk. 🙂
- Smelt de boter in een pannetje en laat iets afkoelen.
- Doe suiker, zout en vanille-extract in een kom en meng dit met de gesmolten boter.
- Voeg een voor een de eieren toe. Je mag pas een nieuw ei toevoegen wanneer het vorige ei volledig is opgenomen.
- Voeg tot slot beetje bij beetje bloem en water toe. Wanneer het deeg eruitziet zoals op de foto, is het goed.
- Nu kun je beginnen met het bakken! Het deeg is te plakkerig om balletjes van te draaien, dus gebruik twee theelepeltjes om wat deeg op je ijzer te doen.
- Knijp het ijzer dicht en wacht zo’n 20 seconden.
- Open het ijzer en haal je kniepertie er met behulp van een mes vanaf. Het kniepertie is nu nog zacht en kan eventueel opgerold worden zodat een ‘rollechie’ ontstaat.
- Kniepertie af laten koelen en de stappen 6 t/m 9 herhalen tot al het deeg op is.
In een afgesloten trommel kun je de knieperties zo’n twee weken bewaren (al denk ik dat ze dan al op zijn).
Variaties: Naast dat je de knieperties plat kunt eten, kun je ze ook oprollen en vullen met slagroom. Eventueel zou je de uiteinden nog in chocolade kunnen dippen, voor extra feestelijke rollechies. Ook zou je de knieperties rondom een schaaltje kunnen vouwen, zodat een leuk en eetbaar dessertbakje ontstaat.
Veel bakplezier en eet smakelijk!
Welke decembertradities heb jij? Welke vind jij leuk? Ik ben benieuwd!
xX Eev
mooi geschreven en goed uitgelecht tradities houden wij er in
Dat doen we zeker oma!