Waarom je wel een vakje rood zou moeten kleuren op 15 maart

Politiek. Voor de meesten van ons is het een ver-van-het-bed-show. We zijn er niet tot nauwelijks in geïnteresseerd en daardoor hebben we er ook maar weinig verstand van.

Ook logisch als je het mij vraagt. De regering en de politiek an sich hebben een behoorlijk suf imago. Veel politici zijn oud, de gesprekken en debatten te ingewikkeld en menig jongere herkent zichzelf niet tot nauwelijks in de standpunten van de verschillende politieke partijen.

Dan zijn er ook nog zo enorm veel partijen waarop we kunnen stemmen, dat velen door de bomen het bos niet meer zien. Daardoor begrijp ik best dat zo’n 30 tot 33% van de jongeren tussen de 18 en 35 jaar tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in 2012 niet heeft gestemd (bron: CBS) en velen om mij heen hun stembiljet voor dit jaar al hebben verscheurd.

Maar toch. Ondanks dat je misschien niet goed weet waarop je wilt stemmen, je van mening bent dat alle politici toch maar doen waar ze zelf zin in hebben nadat ze voldoende stemmen hebben vergaard en de politiek je eigenlijk geen f*ck interesseert, vind ik wel dat je op 15 maart je stem uit moet brengen!

100 jaar

Wist je dat het dit jaar exact 100 jaar geleden is dat het algemeen kiesrecht werd ingevoerd? Nee? Wist ik ook niet, totdat ik de website van het CBS raadpleegde om goede bronnen te vinden bij dit bericht.
Daarvoor was stemmen blijkbaar alleen toevertrouwd aan de rijkeren in ons kikkerlandje. Wilde ik toch even zeggen. 🙂

Waarom ik vind dat iedereen op 15 maart zou moeten stemmen:

 • We zijn een democratie. We hebben het recht om te stemmen. Maak dan ook gebruik van dat recht!
 • Het is gratis! We blijven Nederlanders hè. 😉 Vroeger moest je blijkbaar betalen om te mogen stemmen, dat hoeft tegenwoordig niet meer.
 • Samen maken we het verschil, want had jij ooit verwacht dat Trump de huidige VS-president zou zijn? Precies!
 • Als je niet stemt gaat je stem verloren (dûh). Als iedereen zo denkt gaan er heleboel stemmen verloren (helemaal logisch) en zo verandert er dus nooit wat in ons land.
 • Er zijn genoeg verkiezingspunten die jou nu ook aangaan, hoe suf de politieke standpunten ook lijken. Denk aan studiefinanciering, ov-chipkaart en onderwijs op zich, btw op kunst en cultuur, dienstplicht, tijdelijke arbeidscontracten enzovoort.
 • Onze samenleving wordt geregeerd vanuit Den Haag. De mensen die daar zitten worden door ons gekozen. Dat betekent dus dat wij kiezen hoe ons land wordt bestuurd.
 • Ohjah, een verscheurd stembiljet is geen excuus om niet te stemmen. Je kunt namelijk bij je eigen gemeente een vervangende stempas aanvragen. Schriftelijk kan dit tot vijf dagen voor stemming, mondeling tot 14 maart. 🙂

 

Tips om te ontdekken welke politieke partij het best bij jou past:

 • Doe de stem-, of kieswijzer.
 • Doe de jongerenkieswijzer. Deze belicht voornamelijk stellingen die jongeren aangaan.
 • De stomwijzer is ook een optie. De grappigste maar ook de minst serieuze, aangezien je in nog geen twee minuten klaar bent met invullen.
 • Ga in gesprek met je ouders. Waar stemmen zij op en waarom? Je hoeft ze natuurlijk niet te volgen.
 • Discussieer op school en vraag docenten. Zij weten je meestal precies uit te leggen wat het verschil is tussen de verschillende politieke stromingen en waar welke partij grotendeels voor staat.
 • Houd in je achterhoofd dat je het nooit volledig met een partij eens kunt zijn! Maar stem op een partij die GROTENDEELS jouw idealen nastreeft.

 

Dus.. Laat zien dat jij ook wel eens binnen de lijntjes kunt kleuren op 15 maart. Breng je stem uit! 

Ga jij naar de stembus op 15 maart? Hoe heb jij besloten waarop je gaat stemmen? Ik ben benieuwd! 

xX Eev

2 thoughts on “Waarom je wel een vakje rood zou moeten kleuren op 15 maart

 1. Precies dit! Het is zo belangrijk, ook al is het een beetje saai en ingewikkeld soms. Maar zo is het met meer dingen in het leven die je eigenlijk niet wilt doen, maar die er wel bij horen. Juist nu is het zo belangrijk met de hele toestand in de wereld. Ik ben er nog niet helemaal over uit waar ik op ga stemmen. Maar natuurlijk sta ik overmorgen wel in een hokje!

  1. Nou inderdaad. Helaas is niet alles in het leven een feestje. De belastingaangifte invullen is ook saai en ingewikkeld, maar dat doen we ook massaal. Hopelijk heb je voor overmorgen een keuze kunnen maken. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge