7 x waarom ik zo van de boekhandel houd

Boekhandels zijn voor mij wat speelgoedwinkels zijn voor mijn kleine neefjes; bijna magische plekken. Duizenden boeken die netjes op kleur, alfabet of genre gerangschikt staan en soms in kasten tot aan de plafonds reiken. Bijna net zo veel verhalen die door hun schrijvers zijn bedacht en nog meer personages die de meest bijzondere levens leiden: ik houd ervan.

De boekhandel is er in alle soorten en maten, maar ze hebben allemaal één ding gemeen: ik kom er ontzettend graag. Of ik nu binnenstap bij Waanders in de Broeren dat zich in een prachtige kerk in Zwolle bevind, of ik bezoek de Bruna in het dorp waar ik ben opgegroeid: ik voel me er altijd thuis en ik kan me er minstens een uur vermaken.

De boekhandel heeft het zwaar

Helaas hebben boekhandels het behoorlijk zwaar. De inkomsten kelderen al jaren door de opkomst van e-books en de online boekgiganten, maar door de wekenlange lockdown waarin ze niet open mochten en niet eens een afhaalloket mochten bemannen, zakten de inkomsten helemaal naar een dieptepunt. Het is dus een klein lichtpuntje dat boeken afhalen over een aantal dagen weer is toegestaan, maar helaas betekent dit niet dat de boekhandels zijn gered. Als we straks nog de mogelijkheid willen hebben om echt tussen boeken te kunnen snuffelen dan moeten we de boekhandels NU steunen; boeken kopen dus!

“Ja, maar Eev, gemak dient de mens. Waarom bestel je je boeken niet gewoon online?”

“Nou, omdat ik zo onmeunig veel van de boekhandel houd!”

1. De boekhandel is een hele fijne plek om te zijn en zoveel meer dan een winkel

Zelf vind ik de boekhandel een heel fijne plek om te zijn. Het is er altijd rustig. Ik doe er inspiratie op voor mijn creatieve uitspattingen en het maakt niet uit hoelang je tussen de boeken snuffelt; er zal niemand zijn die dit raar of vreemd vind en er zal al helemaal niemand zijn die bang is dat je iets meeneemt zonder te betalen. 
Naast een verkooppunt van boeken (dûh), is de boekhandel nog zoveel meer. Het is steeds vaker een sociale voorziening waar je literaire avonden kunt bezoeken, schrijvers kunt ontmoeten, deel kunt nemen aan allerlei workshops of zelfs een kopje koffie (of volledige lunch!) kunt nuttigen. Dat overkomt je niet bij de online boekengigant!

2. Nieuwe boeken ontdekken

Eén van de redenen waarom ik boeken bijvoorbeeld nauwelijks online koop, is omdat ik nooit goed weet wat voor boek ik precies zoek. Iets dat wel handig is wanneer je online wilt bestellen. Urenlang scrollen op hun website doe ik niet en als ik er al iets bestel, dan is dat dus omdat ik al weet wat ik zoek.
De meeste boeken die ik de afgelopen jaren heb gekocht kwam ik ‘per ongeluk’ tegen in de boekhandel. Wanneer ik nooit boekenwinkels zou bezoeken had ik heel wat minder uren lezend doorgebracht (en laat dat nu net één van mijn grootste hobby’s zijn).

3. Boeken ruiken, aanraken en doorbladeren

‘Ruik jij aan boeken?’ hoor ik je denken. Nou nee, maar een groot deel van alle boekenliefhebbers zal het met me eens zijn: er gaat niets boven de geur van nieuwe boeken.
Daarnaast vind ik het ook enorm fijn om boeken aan te raken om te zien hoe de kwaliteit is en ze door te kunnen bladeren om alvast een stukje te lezen. Wat dat betreft is boeken kopen voor mij bijna hetzelfde als kleding shoppen; ook dat doe ik het liefst in ‘echte’ winkels.

4. Boeken kunnen meteen mee naar huis

Wanneer ik een boek tegenkom in de boekhandel, het al een beetje heb doorgebladerd en nieuwsgierig ben geworden naar het verhaal, dan kan ik vaak niet wachten tot ik kan beginnen met lezen. Het fijne van een echte boekenwinkel is dat het boek meteen mee naar huis kan en dat het leesplezier meteen kan beginnen. Bij de online boekgigant moet ik extra betalen wanneer ik het een paar uur later wil kunnen lezen of heb ik het boek pas de volgende dag in huis.

5. Ook in deze gekke tijd weten ze te verrassen

Vorige week stuitte ik op de Facebookpagina van Bruna Klazienaveen op een boek dat ik graag wilde hebben. Helaas bleek dit boek enkel in Drenthe verkrijgbaar, dus besloot ik te bellen met de winkel en te vragen of ze het ook naar Overijssel op wilden sturen. Dit bleek gelukkig geen probleem en zo’n anderhalve dag later had ik het boek in huis.
Het kostte dan weliswaar iets meer moeite dan bestellen bij de online boekgigant, maar ik had wel een leuk en persoonlijk telefoongesprek met de eigenaar èn ik ontving een pakketje waar ik niet alleen ontzettend blij van werd, maar wat me ook de inspiratie gaf tot deze ‘ode aan de boekhandel’.

Kijk wat ik naast het boek allemaal kreeg! Een linnen tas, een voorpublicatie, een ‘literair juweeltje’, een boekenlegger, een pen en het allerleukste: een handgeschreven bedankkaartje!

Ik word er altijd zo ontzettend blij van wanneer ondernemers net dat stapje extra zetten. Zo zag ik gisteren dat je bij aankoop van verschillende boeken rondom het thema ‘sneeuw’ een gele ‘glijschotel’ slee kreeg. Dat is toch super leuk?

6. Service

Boekhandelaren zetten eigenlijk altijd net dat stapje extra. Tijdens het telefoongesprek waarin ik ‘Het dierenpark van mijn vader’ bestelde, vroeg ik ook naar een ander boek dat helaas nergens meer verkrijgbaar is. De eigenaar verwees me meteen door naar een antiquariatenwebsite waarop ik het nog eens zou kunnen proberen en beloofde ook zelf zijn ogen een oren open te houden.
Ook hebben boekhandelaren altijd de gave om, ook wanneer je de titel van een boek niet (meer) weet, toch te weten welk boek je bedoelt. Vraag maar eens aan een boekverkoper hoe dat boek nog eens heet met die witte kaft en dat getekende paard op de omslag. Wedden dat je het met die zoekterm bij de online boekgigant niet redt?

7. En het allerleukste

En dan het meest bijzondere aan de boekhandel: het is één van de weinige plekken op de wereld waar je niet raar aangekeken wordt wanneer je jezelf er, zijwaarts schuifelend en met je hoofd naar rechts gebogen voortbeweegt. Da’s ook best bijzonder toch?


Wat is het laatste boek dat jij in de boekhandel kocht?

xX Eev

1 thought on “7 x waarom ik zo van de boekhandel houd

  1. Haha, dat laatste puntje, helemaal waar! Erg herkenbaar lijstje. Ik ben ook dol op boekhandels, maar ik kom er de laatste tijd veel te weinig. Wel koop ik boeken online altijd trouw via de echte boekhandels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge