Hoe ik een naam voor een kunstwerk bedacht

Foto door: Vincent Trechsel

Op 3 mei, tijdens één van mijn vele treinreizen van Almelo naar Emmen, stuitte ik op een Facebookbericht waarin gevraagd werd om een naam te bedenken voor het kunstwerk dat voor het Rensenpark in Emmen prijkt. De winnaar zou, naast de eer dat het kunstwerk de door hem/haar bedachte naam zou dragen, ook nog een persoonlijk, speciaal voor hem/haar op maat gemaakt kunstwerk van de makers van het nog naamloze kunststuk krijgen. Iets dat ik enorm tof vond!


Bekend kunstwerk

Doordat het Rensenpark niet alleen een fijne plek is om met wie dan ook te vertoeven maar er ook altijd genoeg Pokémon te vangen zijn, (ja, ik speel dat nog steeds; je bent Pokémontrainer of je bent het niet..) kom ik er regelmatig en wist ik om welk kunstwerk het ging. Ik nam de bijgevoegde foto van het kunstwerk in me op en noteerde wat ik er in zag en wat ik erbij voelde. Ik zag kleur. Veel kleur. Ik zag losse elementen, die samen één geheel vormden (verbinding). Ik zag mensen, ik zag golvende lijnen en ik zag een vlinder (wat ook het symbool van Emmen is) bovenop prijken. De mensen lijken in mijn ogen elk hun eigen koers te varen, maar zijn toch verbonden met elkaar en eentje lijkt zelfs zijn armen te spreiden en mensen te willen verwelkomen.

Mocht je nu denken: ‘Eev, jij bent hartstikke gek, want ik zie er iets compleet anders in..’ Dan is dat prima. Dat is namelijk ook meteen het mooie van kunstwerken als deze. Iedereen beleeft het op zijn/haar eigen manier. 🙂
Het grappige is ook, dat terwijl ik deze post zit te schrijven en ik de foto van het kunstwerk nog eens bestudeer, ik nog veel meer dingen in het kunstwerk ontdek. Ik zie nu ook een 3D-bril, ik ontdek een penseelstreek en bedenk me dat er wel eens vissen in zouden kunnen zitten. 


Het Rensenpark?!
Toen ik voor mezelf duidelijk had wat ik in het kunstwerk zag en welke associaties ik hierbij had, noteerde ik welke gedachten in me opkwamen wanneer ik aan het Rensenpark dacht.
Ik gok dat de meeste mensen uit Drenthe wel weten wat en waar het Rensenpark is, maar mocht deze naam geen belletje bij je doen rinkelen..
Het Rensenpark is een park in het hartje van Emmen dat het terrein van het vroegere Dierenpark Emmen beslaat. Niet lang nadat de oude dierentuin verhuisde en werd omgedoopt tot Wildlands, werd het terrein heropend als stadspark/creatief mensenpark. Sindsdien is er één en al reuring op het terrein. Veel van de vroegere gebouwen zijn bewaard gebleven en doen nu bijvoorbeeld dienst als (kunst)galerie, museum, theehuis, hofsmederij of creatieve werkplaats. Ook staat er een kunstautomaat, is er een kinderboerderij en kunnen de allerkleinsten zich vermaken in de verschillende speeltuinen. Er worden verschillende toffe evenementen georganiseerd en alsof dat nog niet genoeg is, kun je er ook nog een betere Pokémontrainer worden.. Kortom, het Rensenpark is gewoon een fijne plek om te wandelen, te fietsen, muziek te maken of wat dan ook. Gewoon een fijne plek om te genieten en te zijn. 🙂


Terug naar het bedenken van de naam..

De naam ‘Rensenpark’ riep bij mij verschillende dingen op. Ik dacht aan creativiteit, aan rust en aan verbondenheid. Ik dacht aan bijzondere mensen die net eeven anders en dus eigenzinnig zijn. Ik bedacht dat al deze mooie mensen, op hun eigen manier door de maatschappij fladderen en op die manier de wereld een beetje mooier maken. Aangezien de vlinder (die ook fladdert) ook het symbool van Emmen is en het vroegere dierenpark bekend stond om zijn vlindertuin, wist ik het opeens.. Dit kunstwerk was ‘de Fladderaar’.


Ik liet het even bezinken..
Kritisch als ik ben, liet ik de naam even bezinken om er zeker van te zijn dat er geen betere naam in me op zou komen en zocht ik uit of fladderaar überhaupt een woord was. Toen dit zo bleek te zijn en ik mezelf erop betrapte dat ik een dag later het kunstwerk in mijn hoofd al liefkozend ‘Fladje’ noemde, wist ik dat ik deze naam in wilde zenden. Ik googelde nog even op de betekenis van fladderen en reageerde vervolgens op het bericht met:

De fladderaar.

Allereerst mijn complimenten voor het mooie kunstwerk! Ik zelf zie er meerdere dingen in, van een mens die anderen welkom heet en binnenlaat tot meerdere mensen die samen één geheel vormen (verbinding) met bovenop een vlinder als symbool voor Emmen.

Maar wanneer ik aan het Rensenpark denk, denk ik aan eigenzinnigheid, creativiteit en verbondenheid. Elementen die ik ook zeker terugzie in dit kunstwerk.

Maar de mensen die het Rensenpark tot zo’n mooie plek hebben gemaakt, zijn mijns inziens allemaal mooie mensen die op hun eigen manier invulling geven aan hetgeen zij het liefste doen; zij fladderen op hun eigen manier door het leven en de maatschappij.

Daarnaast staat fladderen voor mij voor vrijheid. Voor afwisseling en voor dingen op je eigen manier doen. En vooral voor véél verschillende dingen doen.. En dat is mijns inziens exact wat het Rensenpark is, maar ook wat dit prachtige kunstwerk uitbeeldt. De vlinder bovenop, de golvende lijnen, de mensen die hun eigen koers lijken te varen..

Daarom de Fladderaar.

Bekt ook gewoon lekker toch? 😉

Aangezien er honderden reacties waren, achtte ik de kans niet heel groot dat ik zou winnen. Dat ik even later een ‘like’ op mijn bericht kreeg van een kunstenares die aan het beeld had meegewerkt, maakte me al enorm trots en blij. Er was in ieder geval één kunstzinnig iemand die de door mij bedachte naam en de daarbij behorende motivatie mooi vond. 🙂 Dat was voor mij al genoeg.
Hoe meer dagen er verstreken, hoe meer overtuigd ik raakte van de naam. Al zou dit kunstwerk een compleet andere naam toegewezen krijgen, voor mij was en bleef dit de Fladderaar.

 

Benieuwd hoe de Fladderaar zich uiteindelijk ontpopte en wat de naam van het kunstwerk werd? Lees hier verder.

 

xX Eev

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge