In ‘Wat ‘n boer niet kent, dat probeert ie gewoon’ proef en review ik voedingsmiddelen die ik nog nooit gegeten heb. Dit zullen vooral vegetarische of veganistische producten zijn die voor veel vegetariërs al heel gewoon zijn maar die ik nog nooit ben tegengekomen (in Drenthe (waar ik oorspronkelijk vandaan kom) is het aanbod aan vega producten door het ontbreken van natuurvoedingswinkels gewoon veel kleiner), maar dit kunnen ook nieuwe chocoladesmaken zijn die ik tegenkom of nieuwe drankjes die ik ontdek (ik noem maar wat). In deze rubriek vertel ik jullie alle ins en outs en geef ik een eindoordeel over het product. Wat zal ik ervan vinden? Lekker of niet te vreten?
Deze week in de allereerste Wat ‘n boer niet kent: Tartex vegetarische paté naturel
Wat is het?
Tartex vegetarische paté naturel is een – je raadt het al – vegetarische en tevens veganistische (geheel zonder dierlijke ingrediënten) en glutenvrije paté op basis van gist, soja en plantaardig vet. Het bestaat al meer dan 50 jaar en is een icoon op het gebied van vegetarisch broodbeleg. Een heleboel vegetariërs en veganisten zweren erbij maar ik had het nog nooit gegeten. Hoog tijd om daar eens verandering in te brengen!
Wat zit erin?
Ingrediënten: drinkwater, kokosvet*, tofu* (water, sojabonen*, verstevigingsmiddel: calciumsulfaat), aardappelzetmeel*, voedingsgist* gedroogd, tomatenpuree*, plantaardig eiwit uit zonnebloempitten*, zeezout, specerijen* (met selderij*), zonnebloemolie*, appelsapconcentraat*, sojasaus* (water, sojabonen*, zout) verdikkingsmiddel: guargom*
* = van gecontroleerd biologische teelt
Eerste indruk
De paté zit in een klein, schattig potje dat gemakkelijk mee te nemen is. Na het openen ruik ik een bekende geur die ik niet zo 1, 2, 3 kan plaatsen. Het is in ieder geval kruidig. Wanneer ik bedenk welke geur het is, horen jullie het. Waarschijnlijk gewoon iets van paté. 😛
Ik beleg een rijstwafel met de Tartex en merk dat het heel gemakkelijk smeert. Dit verrast me positief!
En.. En.. En..? Hoe smaakt het?
Hetgeen ik het eerst proefde was zout. Best veel zout. Maar na een paar keer kauwen was deze smaak weg en proefde ik warempel echt paté. Qua smaak en textuur heeft het wel iets weg van leverpastei, maar Tartex is veel kruidiger, romiger en smaakvoller in mijn beleving.
En? Lekker of niet te vreten?
Lekker is een understatement in dit geval. Ik geloof dat ik een nieuw lievelingsbeleg heb. Heerlijk dus!
Heb jij wel eens Tartex gegeten? Wat vind jij ervan?
xX Eev
P.S. Op- of aanmerkingen op mijn nieuwe rubriekje zijn ook altijd welkom!
Oeh, dat klinkt echt heel goed! Als vegetariër ben ik altijd benieuwd naar dit soort broodbeleg. Ik was nooit zo van de smeerworst voordat ik vegetariër werd, maar je maakt me erg nieuwsgierig naar de Tartex.
Ik zou zeggen: het is het proberen waard! Tartex is trouwens verkrijgbaar in 13 verschillende smaken. Dus wanneer je naturel wat saai vindt, kun je evt. voor een variant met bijvoorbeeld champignons of tuinkruiden gaan. 🙂 Deze heb ik dan nog niet geproefd (ik begin altijd lekker saai met een basissmaak) maar zo hebben ze voor elk wat wils.
Ik ken tartex ook pas sinds een halfjaar of zo, zo dramatisch dat dit zo lang in mijn leven heeft moeten ontbreken 😉 Ik vind de bieslooksmaak echt een aanrader trouwens!
Ik ken het gevoel haha. Thanks voor de tip! Ik zal binnenkort eens gaan proeven! 🙂
Wat baal ik dat er vet/olie in zit, dat mag ik namelijk niet. Boeh! Zou het anders graag willen proberen…. Had er wel al eens van gehoord maar nog nooit kan gekeken ofzo!
Ah, dat is wel vervelend zeg!
Al lijkt het me sowieso lastig wanneer je dat niet mag, want dat zit volgens mij ook verborgen in behoorlijk veel producten. 🙁
Ik heb er nog nooit van gehoord, maar het klinkt wel goed! Ik heb wel eens vegetarische smeerleverworst gegeten en die vond ik ook lekker.
Oehh, dat klinkt ook lekker! Weet je nog waar je dat gehaald hebt? 🙂
Wat heb je een leuke blog! Ik kom hier via Romy’s commentsection en ik moest heel hard lachen om de titel van deze rubriek. Tartex vond ik eerst echt ranzig maar nu kan ik er wel van genieten. Ik zou alleen willen dat het wat makkelijker te smeren was. Weet je wat ook heel lekker is? De spreads van Zonnatura (of heb je die al geproefd). Die zijn heel chill op brood 🙂
Wat lief! Dankjewel! 🙂
Ikzelf vond de Tartex juist heel fijn en gemakkelijk smeren, ook nadat hij in de koelkast had gestaan, maar ik geloof dat ik ergens had gelezen dat ze hun receptuur hebben aangepast, dus misschien dat het daardoor komt. 🙂
De spreads van Zonnatura heb ik gezien bij de Appie. Ik vond de verpakking nogal op die van Tartex lijken, maar ik wilde eerst het ‘echte werk’ proberen haha. Maar ik denk dat ik de Zonnatura spreads ook maar eens moet gaan halen. 🙂
ik zag deze ook voorbij komen op mijn dieetlijst, maar heb het nooit geproefd. Zou hem wel willen proberen nog 🙂
Dat is zeker aan te raden! Volgens internet is het bij sommige AH’s te koop (al kon ik hem bij ‘mijn Appie’ helaas niet vinden. 🙁 Maar de Ekoplaza verkoopt het sowieso!