Waarom ik het liefst vegetarisch eet

Zo’n twee jaar geleden proefde ik een stukje hertenvlees in een restaurant. Tijdens dat hapje zag ik in gedachten een lief klein schattig hertje rondhupsen in de wei. Een hertje waar ik nu, zo vond ik op dat moment een deel van opat. Op dat moment walgde ik van mezelf en sinds dat moment ben ik steeds minder vlees gaan eten.

Ik heb er bewust voor gekozen om nog niet volledig vegetarisch te eten omdat ik de mensen in mijn omgeving niet tot last wil zijn. Wanneer iemand bijvoorbeeld stamppot maakt met daarin spekjes en ik mee-eet, dan eet ik dat op. Maar als ik vlees kan vermijden, dan eet ik het niet. Dus niet wanneer ik uit eten ga, niet wanneer ik zelf kook en ook niet wanneer de mensen waarbij ik eet het traditionele agv’tje (aardappels, groente, vlees) serveren. Dan skip ik het vlees of neem ik een vleesvervanger.

Voor mij zijn er meerdere redenen om mijn vleesconsumptie zo drastisch te verminderen. Ten eerste de oneerlijke voedselverdeling op deze wereld. Voor elke kilo vlees heeft het dier namelijk zo’n 2 tot 25 kilo voer gegeten. Voer wat voornamelijk bestaat uit graan. Van datzelfde graan kunnen veel meer mensen gevoed worden; mensen die nu dus honger lijden. Dit terwijl wij van een kilo vlees hooguit tien hamburgertjes kunnen maken.
Daarbij is het bijvoorbeeld toch raar en oneerlijk dat jij een vis vangt maar toch honger moet lijden omdat de vis die jij vangt bedoelt is voor consumptie aan de andere kant van de wereld?

Ten tweede vind ik het verschrikkelijk wat er allemaal aan de slacht van een dier vooraf gaat. Ze lijden de meest miserabele leventjes, zitten opgesloten in veel te kleine hokken en worden behandeld alsof ze geen gevoelens hebben.

Ook vind ik het bizar wat er allemaal nodig is om een kilo vlees te produceren. Naast al het graan wat een dier nodig heeft, is er voor de productie van één kilo rundvlees, zo’n 15.000 liter water nodig. Hiervan kun je bijna een jaar douchen!

Maar vooral vind ik dat vlees eten in onze huidige maatschappij totaal onnodig is. Er zijn zoveel manieren om verzadigd te raken zonder daarvoor een dier te hoeven doden.

Benieuwd naar welke vleesvervangers ik het liefste eet? Daar vertel ik je binnenkort meer over!

Ga jij ook bewust om met je vleesconsumptie? Ik ben benieuwd! 

xX Eev

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge