15 kwaliteiten waarover je als schoonmaker moet beschikken

Een vader wendde zich naar zijn zoontje toen ik met een collega langsliep. “Kijk jongen, als je je best niet doet op school, dan eindig je later ook als schoonmaker..”
Ik mompelde een voor hen onhoorbaar ‘Whatthefuck’ en keek mijn collega aan. Een nauwelijks hoorbaar ‘mafkees’, ontsnapte er uit haar mond.
Half verbouwereerd dacht ik niet veel later terug aan de uitspraak van deze vader en realiseerde ik me pas wat hij eigenlijk bedoelde. Schoonmaaksters zijn klaarblijkelijk domme mensen die op school hun best niet hebben gedaan, waardoor ze met het stomste baantje ever opgescheept zitten. Een complete misvatting als je het mij vraagt. Want ondanks dat velen het verwachten, is zeker niet iedereen geschikt voor het vak van schoonmaakster.

Natuurlijk zijn de meeste mensen wel in staat om hun eigen leefomgeving schoon en netjes te houden en hier zo af en toe een stofzuiger of poetsdoek doorheen te halen, maar thuis schoonmaken, is echt iets anders dan buiten de deur! Je hebt dan weliswaar geen echte opleiding nodig om ergens schoon te kunnen maken, maar je moet wel degelijk over een heleboel kwaliteiten beschikken om je werk goed te kunnen doen. Daarom vandaag: 15 kwaliteiten waarover elke schoonmaker moet beschikken.

 

 1. Je moet prioriteiten kunnen stellen.
  Als schoonmaakster heb je een heleboel werk te doen in vaak veel te weinig tijd. Daarom is het zaak om je prioriteiten goed te kunnen stellen. Je begint altijd op de plek waar gasten als eerst komen en werkt zo naar achteren. Wanneer je weinig tijd hebt, zorg je dat datgene wat gasten wel zien schoon is en datgene waar ze niet of nauwelijks komen, laat je eventueel liggen.
 2. Je moet kunnen plannen en organiseren.
  Naast prioriteiten stellen, moet je ook goed kunnen plannen en organiseren. Op tijd beginnen en eerst de prio’s of ‘moetjes’ doen, is niet alleen belangrijk. Ook zodanig plannen dat jij en je collega’s van andere afdelingen zo min mogelijk ‘last’ van elkaar hebben, is handig om je eigen werk zo goed mogelijk te kunnen doen.
 3. Los kunnen laten.
  Soms heb je te weinig tijd of mankracht om alles perfect schoon te kunnen krijgen. Smetvrees gaat je dan niet helpen, want dan zal je toch echt zaken moeten laten liggen. Gelukkig is vies in de ogen van een schoonmaker, meestal niet echt vies..
 4. Anticiperen.
  Als schoonmaakster moet je kunnen anticiperen op onverwachte situaties. Als de tijd het toe laat, zorg ik er bijvoorbeeld altijd voor dat in de ochtend alle zaken die op kunnen raken, perfect zijn aangevuld. Mocht er zich dan een onverwachte situatie voordoen, dan kan ik dat loslaten en hoef ik dat niet halverwege de dag nog eens aan te vullen..
 5. Over een sterke maag beschikken.
  Ontlasting, urine of braaksel op de gekste plekken.. Als schoonmaakster moet je niet alleen tegen de aanblik kunnen, maar het ook nog weer zien op te ruimen. Een sterke maag is dan wel handig!
 6. Altijd vriendelijk zijn.
  Of je nu schoonmaakt bij ouderen thuis of verantwoordelijk bent voor het schoonhouden van publieke ruimtes of parken, als schoonmaakster moet je altijd vriendelijk zijn. Je bent immers een bepaald visitekaartje dat overal en nergens te vinden is.
 7. Tegen neerbuigende blikken en uitspraken kunnen.
  Ondanks dat je altijd vriendelijk moet zijn, moet je als schoonmaakster wel over een dikke huid beschikken. Niet alleen het voorbeeld aan het begin van dit artikel is typerend, ook de uitspraak: “Ach, dat kunnen die stumpers van de schoonmaak wel opruimen.” is er eentje die ik al eens voorbij heb horen komen.
 8. Niet over je heen laten lopen.
  Als je schoonmaakster bent, gaan collega’s er (hopelijk onbewust) nogal eens vanuit dat je ook opruimgoeroe bent. Rotzooi van gasten ruim ik met alle liefde op, maar collega’s van andere afdelingen kunnen hun zooi best zelf opruimen en dit durf ik dan ook best te zeggen.
 9. Over goede communicatievaardigheden beschikken.
  Om niet over je heen te laten lopen en te weten wat wanneer schoon moet zijn, zijn goede communicatievaardigheden van levensbelang. Daarnaast is het ook handig om te weten wat je collega’s gaan doen en dit met elkaar af te stemmen.
 10. Kunnen samenwerken.
  Je bent dan weliswaar een team met je schoonmaakcollega’s, in grote bedrijven moet je ook samen kunnen werken met bijvoorbeeld de horecatijgers of de gastheren. Soms ben ik nog ergens aan het schoonmaken, terwijl de horecatoppers al met de opbouw beginnen van het volgende buffet. Samenwerken en elkaar zo min mogelijk in de weg lopen is dan wel een must.
 11. Lenig zijn/durven.
  Als schoonmaakster wring je je soms in de raarste bochten. Zo lag ik op bovenstaande foto plat op mijn rug onder een trap, heb ik al eens met een schepnet en staand op een gammel vlot een bril uit het water gevist en zou ik soms een heel parcours af moeten leggen om een bepaalde glijbaan schoon te moeten maken. Dat laatste besteed ik trouwens altijd uit, omdat ik mezelf en mijn onhandige evenwicht ken..
 12. Uithoudingsvermogen hebben.
  Niet alleen kan schoonmaken lichamelijk behoorlijk zwaar werk zijn, als schoonmaakster leg je soms ook enorme afstanden af. In de dierentuin waar ik zo af en toe werk, staat mijn record op 17 kilometer..
 13. Geen hoogtevrees hebben.
  Gelukkig hoef ik niet zo vaak een ladder op, maar ook hoogtevrees gaat je niet helpen als je een goede schoonmaakster wilt zijn.
 14. Stressbestendig zijn.
  Je moet soms van hot naar her om je werk kunnen doen en moeten kunnen presteren onder behoorlijke tijdsdruk. Schoonmaken kan soms behoorlijk stressvol zijn..
 15. Van schoonmaken houden.
  Should I say more?

 

Heb jij hier nog aanvullingen op?

 

xX Eev

3 thoughts on “15 kwaliteiten waarover je als schoonmaker moet beschikken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge